Demokratiskt och kul när TAIF vann premiären

TAIF kommer till spel denna premiärmatch i nya Hockeyettan Västra med fullt manskap, bortsett från Viktor Ekman (hjärnskakning, är i lätt träning) och Anders Skoog (ljumskar, snart med igen) och Emil Jidskog har ställt sig i mål.

Hur skulle då ett delvis nytt hemmalag ta sig an motståndaren Forshaga, som man gick ”rent” mot förra året, men som värvar en hel del rutin (bl.a. Stefan Erkgärds från Hästen)? Och vad skulle det betyda att det nästan var tusen personer (958) på läktarna?

Inledningsvis var svaret nervöst och kanske överraskat? Forshaga spelade snabbt och sökte sig definitivt rakt mot mål och Jidskog hade en hel del att göra. Framförallt för att TAIF hade tre(!) utvisnings-tvåor på sig innan det ens gått fem minuter. De första två står man bra emot, men tillslut orkar man inte. Erik Köpman är sist på Forshagas ledningspuck efter drygt fem minuter.

Spelet är sedan jämnt men efter halva perioden skruvar TAIF upp tempot. Forshaga hamnar på botbänken och Aku Pekkarinen får presentera sig för hemmapubliken när han hänger in kvitteringen i PP.

Efter det är det faktiskt inget snack om vart matchen skall ta vägen. Det hela symboliseras av nästa mål för hemmalaget. Erdugan sliter till sig pucken av två Forshagaspelare utanför offensiv blå, han SKALL bara ha pucken, liksom. Sen sätter han fart in på högerkanten, skär in och dunkar in ledningsmålet. Sen ser vi ett par mål till innan perioden är över. Inte så snygga, utan just genom att man kämpar. Sista målet kommer i spel 5/3.

TAIF är alltså lite darrigt inledningsvis men efterhand visade man att det favoritskap man fått på sig inför säsongen hade substans. Framförallt är det ett hårt jobb snarare än snyggt spel som i första hand är det som trycker ner FIF i skorna. Man får testa med rutinerade Westerlund i målet istället och se om det hjälper.

Exakt hur nedtryckta de faktiskt blir den här kvällen symboliseras av det 7-1 mål som Filip Petersson gör. En flippuck som lobbas in tillsammans med inbytta Westerlund i målet och i alla fall två försvarande bortalirare. Dessa sitter kvar en lång stund i målet och undrar vad i helskotta som hände efter de första 6-7 minuter då man hade taktpinnen och ett rättvist ledningsmål.

Det kommer en reducering till slut efter att i stort sett allt gått in för TAIF. Och vad som verkar ha blivit en skön slags demokratisk idé i det här A-laget så delar man förstås på målskyttet. Sju mål, sex målskyttar.

Det sista som händer är att ett allt mer frustrerat FIF ger Erdugan en riktigt ful tackling mot halsen. Edrugan blir liggande, men repar sig snabbt, men Marcus Karlsson får snällt gå och duscha.

Tredje perioden är avslagen, matchen är förstås avgjord. Trots det skriver ytterligare en spelare in sig i protokollet, när Robin Johansson blivit omarkerad till vänster om Westerlund. Snyggt powerplay! Därefter är det inte många i hemmalaget som gör rätt saker. Det duttas och grejas och Forshaga gör först 8-3 snyggt på en kontring då Daniel Odhe spelas fri och det smäller till bakom Jidskog som förstås hade en svår match med tidvis lite att göra. Forshaga utnyttjar den allt slappare inställningen och reducerar ytterligare en gång, ett skott som Jidskog kanske skulle tagit.

Hur som helst, TAIF vinner det hela efter att Eric Gustafsson trixat in ett avgörande 9-4.

 


 

matchstatistik_vit

Tranås – Forshaga 9-4 (4-1, 3-1, 2-2)

Skott: 43-19 (16-7, 12-6, 15-6)

Utvisningar: TAIF: 6×2 min, Forshaga: 7×2 min, 1×5+20 min

Åskådare: 958

Domare: Daniel Söderberg

Period 1

05:18: 0-1 (PP1) Erik Köpman (Robert Thellberg, Oskar Thorell)
13:08: 1-1 (PP1) Aku Pekkarinen (Eric Gustafosson, Aatu Hämäläinen)
14:12: 2-1 Joakim Erdugan (Mikael Brancalion, Adam Johansson)
16:54: 3-1 Johan Eriksson (Patric Kristiansson, Jonatan Lindell)
18:03: 4-1 (PP2) Filip Pettersson (Robin Johansson, Aku Pekkarinen)

Period 2

01:18: 5-1 Thobias Josefsson (Patric Kristiansson, Johan Eriksson)
05:13: 6-1 David Bremer (Patric Kristiansson)
07:21: 7-1 (PP1) Filip Pettersson (Eric Gustafsson, Aku Pekkarinen)
16:53: 7-2 Erik Byström Johansson (Robin Forslund, Kimmy Skogland)

Period 3

00:28: 8-2 (PP1) Robin Johansson (Aatu Hämäläinen, Filip Pettersson)
07:52: 8-3 Daniel Ohde (Kimmy Skogland, Oskar Thorell)
10:46: 8-4 Christopher Larsson (Erik Köpman)
15:38: 9-4 Eric Gustafsson

spelarbetyg_vit

stars-5

Joakim Erdugan
VILL verkligen ge Taif ledningen i första och sliter till sig pucken för att klämma in i mål. Riktigt bra kneg hela matchen.

stars-5

Akku Pekkarinen
Trycker in premiärmålet och är i övrigt grymt passningsssäker och går 1+2 i premiären.

stars-5

Filip Pettersson
Typisk Fille-insats, där han är över hela banan och gör en enorm arbetsinsats. Tre poäng ikväll!

stars-5

Eric Gustafsson
Ytterligare en trepoängmakare en kväll då det är de offensiva kvaliteterna vi fick mest ut utav.

stars-5

Daniel Hallén
Värd ett plus ikväll för energi och ambition och passningar rätt på bladet. Härligt att återväxten i lager är fortsatt god.

Skribent

Kristoffer Karlsson

Webbansvarig och skribent