Ett fall framåt när Helsingborg besegrades

Hockeyettan södra tuffar på och denna onsdagkväll var det dags för Helsingborgs HC att komma på besök till Bredstorp och Stiga Arena. Ytterligare ett lag som TAIF inte mött på bra länge – om ens överhuvudtaget i seriesammanhang i modern tid och ytterligare ett lag som TAIF bara skall ha efter sig efter 22 omgångar, enligt förhandstipsen. Men det skall spelas om det – och hittills har ju TAIF inte visat att förhandstipsen är rätta.

Ändring på det denna sjunde omgång? Man hade i alla fall pratat igenom serieinledningen ordentligt under veckans inledning, efter den bleka insatsen senast mot Kristianstad och så har man förstärkt laget med Todd Graham, som alltså blivit klar för spel i laget. Graham, som är back, kommer från spel i den Australiensiska högstaligan, men har också spelat college-hockey i USA, bl.a. i Buffalo. Graham spelade denna första match i backpar med Adam Johansson. Spännande att se då, om Graham kunde hjälpa till att skapa ett lite coolare backspel!

Första perioden

Något helt ”nytt” TAIF är det dock inte som kommer ut på isen. Tempot är inledningsvis ungefär som det sett ut de senaste matcherna – lite trött. Man får chansen i powerplay ganska omgående, men det fungerar inte alls, man är helt enkelt inte inne i matchen än.

Viktor Lennartsson, han är dock på spelhumör i alla fall, efter cirka fem minuter dribblar han sig igenom hela Helsingborgsförsvaret men får inte riktigt till avslutet.

Lagkapten Ottosson försöker spela lite fysiskt i perioden för att få igång sina lagkamrater, men det ger ingen effekter det heller. Chansen i powerplay får man i alla fall lite senare, när man har gjort några byten var och då, någon minut in i denna spelform och efter 9.13 så är det just måltjuven som är framme. Lennartsson har dröjt sig kvar i en stor yta snett ut höger från bortamålet och där är han helt själv – alla andra bökar med varandra vid sargen vid HHC’s avbytarbås ungefär. Det är Anders Skoog som är uppmärksam med den puck han gräver fram och med så mycket tid gör Lennartsson inget misstag.

TAIF trummar sen på och har en del chanser, men det är istället bortalaget som gör nästa mål, lite ologiskt, efter 11.51. HHC har en litet moment i perioden då och får utdelning när Ludvig Jansson hittar en fin yta mellan TAIF’s försvarare och pucken sitter högt över Hampus Alexandersson, för kvällen målvakt i hemmalaget.

Bara nån minut senare är det praktslarv på blå av en TAIF-back och det blir friläge för Helsingborg, men Hampus står still och limmar pucken. Men bortalaget har tempot uppe och Todd Graham, som annars gör en godkänd förstaperiod, visas ut för en interference. HHC spelar bra powerplay matchen igenom, men lyckas inte förvalta det i mål. Annat är det för TAIF den här perioden. 16.17 står klockan på när hemmalaget får chans i samma spelform och då är Viktor Lennartsson framme igen, fast som framspelare. Skott från blå som Eric Gustafsson styr in till ledning för hemmalaget. Sen, med nån halvminut kvar är det ytterst nära 3-1, Lennartsson snor åt sig en förlupen puck mitt framför mål, men avslutet går i ribban!

Andra perioden

Andra perioden är lite mer avslagen och TAIF, som visserligen inte hade någon raketfart i första perioden, borde egentligen bara trampa på gasen, men det är någonting som man tar för givet, att det typ skall hända lite av sig själv. Och det gör det ju inte.

Helsingborg? De jobbar efter sina resurser, försöker inte vara nåt de inte är. Efter 9.57 står det därför också 2-2.

Minuterna går och det känns frustrerat att se på. Men så kommer en högst märklig sekvens. Efter 14.22 kommer ett ledningsmål lite ”out of the blue”. Eric Gustafsson skickar lite löst fram pucken till Jesper Åkerman, som lägger in pucken mot mål och då är Ivar Arnesson framme och styr in sitt första mål i TAIF-tröjan.

Pucken släpps efter det, samma femma är inne på isen och Arnesson, go och glad efter målet, störtar rakt fram mot mål, Sebastian Ottosson har tagit in pucken i zon, passat snett inåt till Eric Gustafsson som ser att Arnesson kommer som ett skott – och han kan vispa in en delikat passning till 4-2. Helt plötsligt, utan att något tydde på det spelmässigt.

Sen vete sjutton vad man gör – i det här läget borde TAIF öst på – men man fortsätter lite i samma tempo och bara sekunder innan periodpausen slappnar man av så mycket att HHC tillåts reducera. Mycket onödigt!

Tredje perioden

En utskällning inför tredje? Kanske det, eller i alla fall ett seriöst snack om att de här tre poängen delar vi inte på ikväll. Ingen Varberg-repris!

Ja, nåt var det i alla fall som hände i pausen, för ut kommer ett lag som bestämt sig för att vinna – och efter 2.03 står det redan 6-3! Viktor Lennartsson gör sitt andra för kvällen efter 1.43 och bara 20 sekunder senare gör Eric Gustafsson sitt andra för kvällen och matchen är avgjord. Visserligen har Helsingborg mestadels av pucken resten av matchen och vinner också tydligt skotten i perioden, men Hampus gör en stabil match mellan stolparna och ramlar över 92% för matchen totalt.

Sammanfattning

Men visst skall TAIF inte släppa 38 skott mot sig mot det här motståndet – inte för att Helsingborg inte var lika bra ikväll, utan för att TAIF helt enkelt kan bättre, så mycket bättre. Men, nu vann man igen i alla fall, tre hela poäng och sex mål framåt – man får ta det positiva med sig också!

Nästa match blir en viktig streckmatch: KRIF på bortaplan, på söndag. Och Todd Graham? Jo, men det var lite försiktigt, någon liten miss här och där, men spelade enkelt och utan att försöka göra något mer än han är god för så här första seriematchen på svensk is.

 


 

matchstatistik_vit

Resultat: 6-3 (2-1, 2-2, 2-0)
Skott: 33-38
Utvisningar: TAIF: 3×2 min, Helsingborg: 3×2 min
Åskådare: 533
Domare: David Gustafsson

Period 1
09:07: 1-0 (PP1) Viktor Lennartsson (Anders Skoog, Sebastian Ottosson)
11:51: 1-1 Ludvig Jansson (Gustaf Berling, Sebastian Thuresson)
17:21: 2-1 (PP1) Eric Gustafsson (Viktor Lennartsson, Fredrik Lindström)

Period 2
30:00: 2-2 August Carlsson (Andreas Wingren, Jesper Synnelius)
34:22: 3-2 Ivar Arnesson (Jesper Åkerman, Eric Gustafsson)
34:34: 4-2 Ivar Arnesson (Sebastian Ottosson, Eric Gustafsson)
39:58: 4-3 Anton Santesson (August Wendt, Jesper Synnelius)

Period 3
41:43: 5-3 Viktor Lennartsson (Eric Gustafsson, Albin Torstensson)
42:03: 6-3 Eric Gustafsson (Adam Johansson, Sebastian Ottosson)

spelarbetyg_vit

stars-5

Viktor Lennartsson
2+1 och bud på mer, vilket spelhumör!

stars-5

Hampus Alexandersson
Över 92% idag, räddar sitt lag när de spelat lojt långa stunder!

stars-5

Ivar Arnesson
Riktigt häftiga sekunder (!) där Arnessons energi grundlade segern

stars-5

Eric Gustafsson
gillar att hänga med Lennartsson, en av få annars som faktiskt använde sin speed.

stars-5

Sebastian Ottosson
Tre assists ikväll, gör en gedigen match

Skribent

Joakim Forsemalm