Femte raka bortasegern – upp över strecket igen!

Tre omgångar kvar av Hockeyettan Södra och när TAIF begav sig till glasriket för att ta revansch på Nybro (2-3 hemma tidigare i höstas) så var förutsättningarna enligt följande: poäng och man är tillbaka på den så viktiga femteplatsen. Seger – och man sätter Nybro i en knivig sits inför slutrundorna. Förutsättningarna för denna match var lite speciell även på andra sätt: veckans match i Hockeyettan och Peppe Eng som studiovärd, Sportradions LG Jansson bisittare i kommentatorsbåset. Riktigt roligt!

TAIF hade lånat in David Bremer från Mjölby, än en gång för en match, detta eftersom Ivar Arnesson stannade hemma skadad. I målet fick Victor Johnson chansen igen, han gjorde ju en riktigt bra insats mot Kristianstad för ett par omgångar sedan. Vad skulle då anspänningen göra med spelet – Nybro i stort sett klara för Allettan vid seger – TAIF skulle vid samma läge skaffa sig lite ett liknande läge.

Första perioden

Det vi får är en första period som framförallt är målmässigt radikalt annorlunda än matchen i Tranås – då stod det ju 0-3 till Nybro. Här i Nybro var det mållöst efter 20 spelade minuter, efter att Nybro haft det mesta av spelet, eller i alla fall de hetaste chanserna. LG Jansson menade att det var rolig hockey – för publiken, med bra fart, inte så mycket struktur och flera heta chanser. I TAIF gör Adam Johansson, Victor Jigmalm och Joakim Erdugan en bra period när de håller igång med fart och slit.

Nybro har bäst chanser – en i virket och en del andra fina chanser, men det blir bara fyra skott på Victor i målet och han tar dem allihop. Men att bortalaget behöver höja sig för att klara av att ta poäng, det var rätt solklart.

Andra perioden

På Twitter kommenterar bloggproffset Mjörnberg efter halva matchen att ”med det här spelet har TAIF inte i Allettan att göra” och det är svårt att inte hålla med honom. TAIF spelar visserligen bra bakåt, lite bättre än första perioden, men Nybro har 16 skott på Johnson och han behöver göra flera avancerade räddningar. Men ärligt talat så har han bra koll på de flesta skotten och det känns som TAIF’s strategi är att trötta ut Nybro så mycket man kan för att sen lägga in stöten. Man vet ju också att den taktiken var på vippen att lyckas borta mot Troja, och framförallt har man ju vunnit fyra raka bortamatcher.

Och i slutet av perioden har man faktiskt, efter att Nybros spel kommit att bestå mer av individuella prestationer än bra lagspel, ett par riktigt farliga chanser, den bästa med bara femton sekunder kvar av perioden efter en fin sidledspassning genom försvarsspelet från Robin Johansson till Sebastian Ottosson, men han får inte upp den över en lika bra målis i Nybro – Victor Östlund. 0-0 efter två perioder, hur skulle detta sluta?

Värt att nämna annars i den här perioden var en riktig TV-räddning av Victor Johnson, när det såg helt givet ut efter en snygg genomskärare att det skulle bli 1-0, men Johnson limmade avslutet.

Tredje perioden

Skulle det bli Joakim Erdugan som skulle avgöra denna match? Matchens spelare i TAIF efter de två första enligt LG Jansson, som diggade Erdugans friska fart. Nej, det skulle visa sig att Johnson skulle ha huvudrollen som poängvinnare för TAIF den här kvällen. En poäng skulle ju räcka i det här läget för bortalaget att ta sig förbi KRIF och upp på rätt sida strecket igen.

Lagen har varsina riktiga lägen att avgöra under de sista 20 av ordinarie speltid – Ted Nilssons läckra finter och liksom back-snurrande in framför Östlund, men skottet tog i stolpen och i bytet därpå har Tellberg i Nybro en kalasmöjlighet, men skottet går i nätets utsida.

Matchen går till overtime och den där poängen var säkrad i alla fall – välförtjänt ändå sett över alla 60 minuterna. 

Overtime

Och det blir faktiskt en femte raka bortaseger, tillika ytterligare en seger i overtime eller straffar – TAIF har faktiskt fått med sig bonuspoängen vid alla tre tillfällena den här säsongen. Detta efter att Eric Gustafsson snott pucken innanför defensiv blå av en lite nonchalant Nybroback och med ett två-mot-ett-läge där Eric satte full fart framåt och där Robin Johansson kom störtande på bortre stolpen. Passningen är delikat – får mycket beröm av LG Jansson i Hockeyettans riktigt härliga websändning – och Robin skickar upp den avgörande pucken i nättaket till de vitklädda bortakrigarnas vilda glädje!

Sammanfattning

Ja, vad skall man säga? Oerhört starkt att ta med sig två pinnar från Nybro efter den klena insatsen mot KRIF hemma, när man verkligen hade chansen att stänga Allettan-diskussionen. Nu sätter man sig i förarsätet igen och med tanke på att KRIF ju har en minst sagt svår uppgift på söndag i en match mot ett redan Allettan-klart och avslappnat Kristianstad så skulle två poäng även i nästa bortamatch – det härliga derbyt mot Vimmerby – kunna räcka för att säkra den där platsen, eftersom det är näst sista omgången som spelas till helgen. Med tre poäng på lördag kan det faktiskt vara klart redan på söndag, med andra ord.

Nu fyller ni väl minst en buss på lördag, alla supportrar? Vi vet ju vad en stor klack i Vimmerby kan betyda…

 


 

matchstatistik_vit

Nybro – Tranås 0-1 (0-0, 0-0, 0-0, 0-1)

Skott: 27-30

Utvisningar: Nybro: 5×2 min, Tranås: 4×2 min

Åskådare: 1025

Domare: André Hiljanen

Period 1

Period 2

Period 3

Period 4
61:24: 0-1 Robin Johansson (Eric Gustafsson)

spelarbetyg_vit

stars-5

Victor Johnson
Håller nollan en så pass viktig match. Helt fantastiskt bra jobbat!

stars-5

Joakim Erdugan
Lätt att hålla med LG Jansson – Erdugan var riktigt het den här matchen!

stars-5

Adam Johansson
Bästa back på banan, så kool i egen zon, samarbetet med Lindström växer för varje match.

stars-5

Ted Nilsson
Stor anledning till att TAIF orkar hela matchen, vilken energi! Och nära att avgöra i sista perioden.

stars-5

Eric Gustafsson
Insatsen fram till det avgörande målet: matchvinnande påpasslighet och en delikat passning!

Skribent

Joakim Forsemalm