1905 – Fredagen den 13 januari bildas TAIF

Tranås AIF:s idrottsbasar 1906.

Under paragraf 3 i protokollet står att läsa ”Beslöts enhälligt bilda en förening för idrottens befrämjande och utöfvande i Tranås under namn Tranås Allmänna Idrottsförening”. Föreningens förste ordförande var K V Dalheim.

Under de 100 år som föreningen funnits har många idrotter bedrivits. Friidrott, fotboll, skridskolöpning, orientering, skidlöpning, backhoppning, bandy, bowling och ishockey.

1946 – Hockeysektionen inom TAIF bildas

Curley Leachman.

Året efter deltog man för första gången i seriespel. TAIF blev tvåa efter Nässjö IF och fick kvala till spel i div II. Den 17 november 1957 invigdes Tranås första konstfrusna isbana. Det var Smålands första konstfrusna och den 13:e i Sverige.

1959 blir en färgstark kanadensare, Curley Leachman, tränare i TAIF. Han leder hockeylaget till stora framgångar och 1961 kvalificerar sig föreningen för allsvenskan – på den tiden högsta serien i Sverige. Avgörande kvalmatchen spelades den 24 februari mot Taberg inför inte mindre än 7000 åskådare (fortfarande publikrekord) på Ängaryds IP. TAIF vann med 4-3 efter mål av Anders Asplund 2, Gunnar ”Nilas” Brundin och Bo Sjögren. Föreningens kanske största hockeyhändelse hittills. Sejouren i allsvenskan blev ettårig.

Landslagsstjärnan Carl-Göran ”Lill-Stöveln” Öberg var TAIF:s stora tränarsatsning 1969-70. Intresset kring honom var stort men svalnade rejält när han redan före seriestarten skrev kontrakt med Södertälje.

Invigningsmatchen mellan TAIF och Örebro.

1978 – Ishallen står färdig och en dröm blir verklighet

En enorm frivilliginsats och ett gott samarbete med kommunen och många företag gav TAIF möjligheter att ”komma inomhus”. Första matchen i ishallen spelades mellan TAIF och Örebro den 30 september 1978.

1992 – Föreningen delas

1992 delades anrika Tranås AIF i flera separata klubbar. Tranås AIF dambowling, Tranås AIF fri idrott, Tranås AIF fotboll (numera TFF) samt Tranås AIF Ishockey.

1999 – TAIF tar klivet upp i Superallsvenskan

Tranås AIF:s främsta säsong under modern tid. Under tränare Torgny Bendelin kommer TAIF 3:a i Allsvenskan efter Rögle och Mora och spelar sedan i Superallsvenskan och är endast 1 mål ifrån att få kvala till Elitserien. Bland resultaten kan nämnas en seger mot Björklöven på bortaplan och att TAIF:s målvakt Jonas Fransson vinner målvaktsligan i Allsvenskan, reservmålvakt är en idag mycket välkänd Stefan Liv. I laget finns även Johan Franzén som idag är bofast i Tre Kronor.

2005 – TAIF fyller 100 år

Tranås AIF hockey är idag en väl fungerande elitorganisation. Föreningen har över 800 medlemmar, varav 300 i ungdomsverksamheten. Kansli med heltidsanställd tränare, över 50 ideellt arbetande ungdomsledare, stödföreningar i form av damklubb, gamla TAIF-are, Sällskapet Pucken, Guldpucken, supporterklubben Flying Crane Supporters samt många frivilligt arbetande (inte minst lottsäljare) skapar en stabil grund för framtiden.

Tranås AIF kommer även i framtiden att med stort engagemang arbeta som en ”förening för idrottens befrämjande och utöfvande”.