Seger i den viktiga streckkampen!

Hockeyettan har ju stöpts om stegvis de senaste åren, detta för att både höja kvaliteten i landets tredjeliga, men också för att göra varje match viktig. Borta är de tråkiga långa grundserier, till förmån för en rak dubbelmötesserie där man inte har råd att ha någon längre svacka – om man vill spela den attraktiva Allettan under vårdelen av säsongen.

Och just den här lördagen var en sån match som seriemakarna planerat för: trots att det var första matchen i den andra halvan av säsongen – omgång 12 av 22 – så betydde den väldigt mycket för framförallt hemmalaget. För fyra poäng framför TAIF, och två placeringar, låg dagens motståndare Dalen inför denna match. Sist man möttes, premiäromgången i Norrahammar, vann ju Dalen med 3-1. Dalen vann också sin match in onsdags, med samma siffror mot Hanhals som TAIF fick stryk nere i Ljungby mot Troja – 2-0.

I dagens match saknade TAIF Victor Johnson, Adam Willig och Jesper Pettersson och i mål stod Hampus Alexandersson, som spelat otroligt bra de senaste matcherna, är nu uppe i 91.65%.

Första perioden

Man trodde kanske att TAIF skulle komma ut med en jäkla fart och fläkt, men det är faktiskt en ganska trevande första halva av första perioden. Det skapas några halvchanser men inte ens med hjälp av ett spel i numerärt överläge – för Dalen – blir det några vidare farligheter. Händelserikedomen ökar något ju längre perioden lider, det hettar till lite mer mellan spelarna och Dalen har ett avslut i stolpen efter fint förarbete av TAIF-bekantingen Lucas Frey.

TAIF har sen ett par powerplaymöjligheter, men det är inget vidare spel i den formen under första tillfället, utan den farligaste chansen bjuder hemmalaget på, närmare bestämt Fredrik Lindström, som blir satt under press och blir av med pucken, vilket gör att Dalen kommer två mot noll. Men på avslutet gör Hampus värsta TV-räddningen, helt sjuk sådan. Pucken ligger dock löst och glider ut till en annan spelare i Dalen, som har öppen bur åt andra hållet – men nog fasen hinner Hampus dit också – makalöst! TAIF reder ut det och får en chans till i powerplay och då är det bättre – men det är först när Dalen blivit fulltaligt som den förlösande första pucken hamnar i mål – 1-0 gör Erik Köpman på egen retur, efter att han först styrt Viktor Lennartssons skott i bröstet på David Elmgren i målet. 11-6 i skott till hemmalaget.

Andra perioden

Andra perioden bjuder på lite sämre spel än den första. Det är mycket avblåsningar och mer kamp än skönspel och TAIF tar en del dumma utvisningar och efter 2.31 hamnar Fredrik Lindström på botbänken för en crosschecking. Visst har Dalen några chanser där, bl.a. en farlig styrning strax utanför, men det är först sekunden efter att Lindström kommit in som kvitteringen sitter till 1-1. Snyggt spel in från bakom mål till en fristående Anton Johansson. Ganska ologiskt – TAIF hade dels ett friläge innan utvisningen genom Jigmalm och också i boxplayet genom Anders Skoog, men kylan att hänga in den fanns inte.

Det lite hafsiga spelet fortsätter, det blir lite mer lägen på chans, till exempel när Max Örnskog och kollega kommer i två mot en, men där avslutet blir lite för mitt på Hampus Alexandersson som limmar pucken – detta är dessutom konsekvensen av ett ganska dåligt byte från hemmalaget.

Eric Gustafsson tar sedan, efter 16.13 en onödig utvisning efter en eftersläng. Dalen har några bra lägen där, men målet kommer även den här gången precis efter att utvisningen är färdig. Eric får en fin passning av Viktor Jigmalm snett över banan. Han tar ett par kliv in snett mot mål och sedan ett avslut, som sitter högt över Emlgrens vänstra axel till 2-1. Tiden var 18.33 och skotten i andra 14-12.

Tredje perioden

Hemmalaget inleder sen slutperioden i powerplay, men trots bra tålamod och bra uppställt spel så kommer avsluten från lite fel lägen. Man kanske skall göra mer som Viktor Jigmalm, som gör en väldigt bra match denna lördag – dra på för kung och fosterland på mål. Det gör han nämligen efter 4.50, trots att vinkeln är minimal från sarghörnet där han står. Men det blir ju retur på det, och den tar Emil Larsson hand om och vispar in sitt första mål i TAIF-tröjan till 3-1. Ett mycket viktigt mål, som lite grand förlöser hemmalaget efter två lite tillknäppta perioder.

För plötsligt är det mycket mer fart, lite på matchen som helhet och med den farten på TAIF blir det nästan inga chanser alls från bortalaget. Dalen tar timeout efter drygt 17 minuter och visst tryck uppstår i alla fall i TAIF-zonen och Jesper Åkerman stressas till en puck-out när David Elmgren (som för övrigt tog en riktigt tjusig puck-out han med något tidigare i perioden) har lämnat sin kasse. Men i spel 4/6 och med dryga 20 sekunder kvar är det dags att ta fram Hylands klassiska referat.. den gliiider in i mål, den glider in i mååål. För Anders Skog får med sig pucken ut ur sin försvarszon längs vänsterkanten, skjuter mot mål, men det träffar en Dalenklubba och har knapp styrfart när den når mål, men in glider den till slutresultatet 4-1.

Sammanfattaning

En skön arbetsseger efter att man har haft nerverna lite utanpå den här matchen – det var ju bara tvunget till att bli tre poäng idag och så blev det. TAIF-TV pratade med tränare Franzén efter matchen, som kunde pusta ut å sina spelares vägnar:

– Vi gör en rätt dålig match, tycker jag. Varken första eller andra perioderna är bra, men sen är det ju med tredje målet som luften går ur dem (Dalen) egentligen. Det är skönt att vinna även om vi spelar dåligt och jag är glad för laget att vi tog de här tre poängen, sen hur det ser ut det spelar ingen större roll.

Det var en sexpoängsmatch detta?

– Ja, Dalen hade ju kunnat såga oss rejält, det hade varit tufft, men som sagt skönt detta. Och jag spelar hellre dåligt och vinner än bra och förlorar, som senast i Ljungby, så är det ju. Vi vill ju försöka spela någorlunda lika varje match, men jag tycker att det kändes som att det knyter sig lite idag, det är en viktig match. När vi får in trean så släpper det lite, istället för att vi åker och funderar så agerar vi istället, det blir förstås skillnad.

Nu kommer en serie matcher som bara ”skall” vinnas, matcher mot idel lag i botten av serien – där första sådana uppgiften blir Halmstad borta på onsdag. Matchen sänds via Hammers hemsida och vi kommer även att ha liverapporter via Facebookgruppen.

 


 

matchstatistik_vit

Tranås – HC Dalen 4-1 (1-0, 1-1, 2-0)

Skott: 35-29

Utvisningar: TAIF: 5×2 min, Lindlöven: 5×2 min

Åskådare: 587

Domare: Morgan Claesson

Period 1
19:30: 1-0 Erik Köpman (Niklas Dahlberg, Emil Larsson)

Period 2
24:34: 1-1 Anton Johansson (Timmie Persson, Rasmus Kronstrand)
38:33: 2-1 Eric Gustafsson (Ted Nilsson, Hampus Andréen)

Period 3
44:52: 3-1 Emil Larsson (Victor Jigmalm)
59:35: 4-1 Anders Skoog (Fredrik Lindström, Robin Johansson)

spelarbetyg_vit

stars-5

Albin Torstensson
Gör kanske sin bästa match i år, växer som spelare för varje match, roligt för en egen produkt!

stars-5

Hampus Alexandersson
I det där boxplayet i andra gör Hampus ett par helt matchavgörande räddningar, 96,55% idag och Hampus är i en härlig formtopp nu när serien går in mot sitt avgörande!

stars-5

Erik Köpman
Första målet för Erik, bra arbetsinsats idag!

stars-5

Viktor Jigmalm
Sätter tonen i tredje och avgörande perioden med bl.a. sitt skott som det sedan blir mål på.

stars-5

Jesper Ruda
Vinner viktiga tekningar och gör ett riktigt bra slitjobb för laget matchen igenom.

Skribent

Joakim Forsemalm