Seger i hemmaderbyt mot Västervik

En fredagskväll mitt i november är det dags för en riktig toppmatch i Bredstorp genom derbyt mellan TAIF och Västervik.

Gästerna, som gjort en riktigt bra säsong så här långt, och som inför denna femtonde omgång parkerar på en stabil andraplats i tabellen, har lånat in Alexander Sahlin från Allsvenska Almtuna att vakta buren. TAIF, som har en poäng tillgodo i relation till Kumla under Allettanstrecket, har å sin sida en ny back i tredjefemman – Dean Moore, som tidigare spelat Allsvensk hockey för Sundsvall för ett par år sedan.

Varsin allsvensk krydda till denna tillställning, alltså. Och för TAIF innebar denna match också att Joakim Erdugan är klar för spel igen, vilket förstås är riktigt roligt, då Erdugan gjort en riktigt bra säsong så här långt – de matcher han spelat. TAIF ville förstås har revansch också på den snöpliga uddamålsförlusten i Västervik tidigare under säsongen. Skulle de få det, inför två väldigt taggade klackar i hallen?

Första perioden

TAIF’s första byte är både bra – och katastrofalt – på samma gång. TAIF trycker på ordentligt första sekunderna och det ser ut som det brukar göra när TAIF spelar hemma. Men efter att Västervik lagt ut i mitten, skall Robin Johansson som pressas av Filip Engsundh, lägga över pucken diagonalt över defensiv zon, men missar! Engsundh bli fri, lurar ner Jidskog och vi har 0-1 efter endast 26 sekunder! Vilken kalldusch!

Men TAIF gnuggar vidare och Aatu Hämäläinens pass snett inåt bakåt från ena hörnet till en helt ensam Eric Gustafsson ger så när kvittering direkt – men Eric lyfter över! Ett par minuter senare är det tack för senast, då Eric lägger en riktigt snygg genomskärare till Aatu, men han sätter sitt avslut klockrent i stolpen!

I sekvensen som följer gör Andreas Sandell ett individuellt misstag och Jens Andersson som får pucken i det läget gör inget misstag. Västervik är ruskigt effektiva när de får lägena och det är 0-2 och en nattsvart läsning på resultattavlan. Tiden var 6.47.

Efter 8.47 åker Dean Moore ut för crosschecking, solklar sådan trots hemmaklackens ogillande av domslutet. Västervik har ett hyfsat powerplay, men TAIF’s defensiva spel är väldigt bra där och faktum är att man bara får iväg fem skott på Jidskog under hela perioden.

Desto fler skjuter TAIF, fjorton stycken. Många av dem i det powerplay som man skall komma att spela efter drygt 13 minuter. Robin Johansson och Thom Nordin hamnar i gruff och Nordin skickar in ett par extra smällar på Robin. Det ser domare Söderberg och Nordin får sitta en extra två för det tilltaget. 14.06 kommer reduceringen av TAIF efter fint PP, där Hämäläinen styr spelet, lägger assist till Adam Johansson som pangar in 1-2, då Sahlin hänger inte med i förflyttningen.

Spelet är sedan i högt tempo och det är en underhållande period att se på. Efter 18.20 kvitterar sedan TAIF till 2-2. Det är Filip Petersson som håller sig framme vid Sahlins mål på ett skott från Robin Johansson. Lite tursamt, men det gäller att vara på rätt plats vid rätt tillfälle!

Andra perioden

Inledningen av andra perioden är lite avaktande, men efter hand börjar chanserna dugga tätt för båda lagen. Hämäläinen snurrar runt i Västervikszonen och åt andra hållet har Hedblad ett friläge med Jidskog, som dock gör en snygg slideräddning.

Västervik får sen spela powerplay eftersom Robin Johansson varit dum och hållit en klubba för en motståndare. Dock inget resultat vid det powerplayet. Nästan direkt efter att hemmalaget blivit fem man åker istället Västervik på en utvisning. Och minuten in i det överläget tar TAIF ledningen för första gången i matchen. Det är vackert kombinationsspel som avslutas med att Patric Kristiansson hänger in den med hjälp av Anders Skoog och David Bremer. Ett snyggt mål, men powerplayet var egentligen inget vidare. Tiden var 7.37.

Matchen spelas sedan vidare i högt tempo och bl.a. är förstafemman i TAIF riktigt vassa och har ett par riktigt grymma anfall faktiskt. Petersson och Hämäläinen har verkligen ett öga för varandra på isen, riktigt roligt att se.

13.23 åker sedan Simon Mitman ut för en tripping, kanske är det en lite billig utvisning. TAIF har ett par kanonlägen där också, bl.a. Filip Peterson, som är överallt den här matchen, men skottet går utanför. Bytet efter har han ett liknande läge, men missar istället avslutet. Det är ytterst nära fler mål för TAIF och den där timeouten som Västervik tog innan Mitmans utvisning gav inte den effekt man önskat. TAIF fullständigt äger andra perioden, helt enkelt.

Mitman låter sig provoceras av den retsamma TAIF-klacken och gör bort sig i en situation där han och Adam Johansson ryker ihop längs sargen. TAIF får därför spela powerplay igen. Detta inleds riktigt bra med Dean Moore som point och pucken dansar på mållinjen efter ytterligare ett skott av Filip Peterson. Andra halvan av överläget är dock lite sämre och man kommer inte riktigt till bra lägen.

Det blir allt gruffigare allt eftersom perioden lider mot sitt slut och efter Mitman är Petter Lindberg den som inte kan hålla sig från att bråka, i det här fallet med Thobias Josefsson. Båda bråkar lika bra och får därför ta en tidig dusch. Synd på Josefsson, som så långt varit en av matchens bästa spelare.

Tredje perioden

I tredje perioden är tempot inledningsvis något lägre och framförallt är det inte lika grinigt på isen. Det är lite avvaktande och TAIF fortsätter spela riktigt bra försvar, man väntar lite grann ut Västervik hela tiden.

Efter 6.52 missar Västervik på ett liknande sätt som Sandell gjorde vid 0-1, en passning mellan backarna på offensiv blå. Bremer snor med sig pucken, driver in i zon med den, på väster flank kommer Erdugan i hög fart och han förvaltar passet på bästa sätt till 4-2. Kul förstås att få göra mål direkt i come-backen.

Men! TAIF kanske i och med detta slappnar av något, vilket ett så bra lag som Västervik förstås utnyttjar skoningslöst. Endast 10(!) sekunder efter 4-2 kommer en reducering, det är Pierre Gustafsson som är påpasslig och utnyttjar läget som uppstår. Onödigt!

Efter 9 minuter ser det sen ut som om TAIF slår pucken till icing, men David Bremer skrinnar som en galning och hinner fatt pucken i enlighet med den nya icingregeln, åker runt kassen och lägger den mot en framstörtande Anton Lindström som trycker in 5-3 under Sahlin. Man sliter verkligen till sig det där målet och bara skall vinna den här matchen, det är tydligt

Matchbilden därefter är att det är ett allt tröttare bortalag som försöker komma in i zon, men hemmalaget är hur kalla som helst, gör inget förivrat och bryter uppspelen högt när Västervik är stressade. De får också en chans till, när man plockar målvakten, men TAIF jobbar stenhårt i försvarsspelet och släpper inte in några fler mål. Matchen slutar 5-3.

Sammanfattning

Förstås är det här en riktigt viktig seger för TAIF. Med alla spelare (utom Mikael Brancalion och Aku Pekkarinen) med i laget är man riktigt bra och eftersom även fjärdelinan med bl.a. Anton Lindström håller en bra division-ettklass, kan man hålla ett högt tempo matchen igenom. Efter 1-2 är det faktiskt inget snack om vart den här matchen skall ta vägen.

Dean Moore då? Han kom in i det efter hand och är också riktigt bra och får förtroende i powerplay också. Det känns definitivt som en värvning som förstärker laget, vilket är roligt. Det finns mycket roligt att skriva om, det var verkligen en riktigt gedigen laginsats men det är också många som syns individuellt och om jag inte behövde begränsa mig till fem plus skulle det bli mer eller mindre hela laget som får plus en sån här kväll. Men mina toppar blir i alla fall enligt nedan.

 


 

matchstatistik_vit

Tranås – Västervik 5-3 (2-2, 1-0, 2-1)

Skott: 30-23

Utvisningar: TAIF: 5×2 min, 1×5+20 min, Västervik: 7×2 min, 1×5+20 min

Åskådare: 685

Domare: Daniel Söderberg

Period 1

00.29 0-1 Filiph Engsund
06:47 0-2 Jens Andersson (Sebastian Bengtsson)
14:06 1-2 (PP1) Adam Johansson (Aatu Hämäläinen, Eric Gustafsson)
18:20 2-2 Filip Petersson (Robin Johansson)

Period 2

27:37 3-2 (PP1) Johan Eriksson (Anders Skoog, David Bremer)

Period 3

06:52 4-2 Joakim Erdugan (David Bremer)
07:02 4-3 Pierre Gustavsson (Thom Nordin)
09:53 5-3 Anton Lindström (David Bremer, Joakim Erdugan)

spelarbetyg_vit

stars-5

Filip Peterson
Gör en fantastiskt bra match!

stars-5

David Bremer
Samma där, ett par matchavgörande ingripanden vid både 4-2 och 5-3.

stars-5

Anders Skoog
Oerhört stark i närkampsspelet, gör sin bästa match för säsongen?

stars-5

Adam Johansson
Bra både bakåt och framåt, vill verkligen skjuta!

stars-5

Dean Moore
Det tog en period, men sen såg man vilka kvaliteter han besitter med ett lugnt och stabilt spel. Lovande!

Skribent

Joakim Forsemalm