Segersviten bröts när serieledarna gästade

Denna sista söndag innan julhetsen drar igång på allvar bjöds det på riktig toppmatch i Bredstorp då tabelltrean TAIF tog emot serieledande Kristianstad. Hemmalaget, för dagen i de speciella rosa Cancerfondströjorna, hade revanch att utkräva efter en klar förlust nere i Skåne under första rundan av serien. TAIF mönstrade fullt lag och ställde Victor Johnson mellan stolparna – Victors första match på ett tag.

Period 1

Ett taggat och inspirerat TAIF kommer ut och det hinner bara gå 57 sekunder innan hemmalaget tagit ledningen, snyggt konstringsanfall där Eric Gustafsson kommer fri och iskallt hänger upp en backahand över axeln på Elitseriemeriterade Joel Gistedt.

I säsongens roligaste och mest fartfyllda förstaperiod i Stiga Arena byter sen lagen chanser med varandra, ett par hyfsade farligheter åt båda håll, framförallt under de powerplay man får – men två stabila keepers hade vi på isen och 1-0 efter första perioden.

Period 2

Andraperioder är ju inte TAIF’s starka sida den här säsongen och den här matcher ser inget undantag. Kristianstad har taktpinnen rätt tydligt och snurrar friskt i hemmazonen och har också några bra chanser till kvittering. Tränare Charles Franzén känner sig nödgad att ta time out efter 9.30 men effekten uteblir – då. För det krävs ett 1-1 efter 11.22 för att de för dagen rosaklädda hemmaspelarna skall tända till. Kristianstads mål är snyggt, men bygger på en miss i markeringsspelet. Roger Olsson får pucken i slottet och har tid att sikta in den över axeln på Johnson.

Detta ger ologiskt nog TAIF en massa energi och strax efter måler blir Jesper Ruda frispelad men kommer lite för nära, men han försöker också på returen men utan att lyckas. Det är en total scenförändring och Albin Torstensson har ett bra skott från blå, Viktor Lennartsson har flera bra avslut, varav ett i stolpen! Trycket man har generar också en utvisning efter 14.41 och även där är man nära att återta ledningen – men det står 1-1 efter två perioder.

Period 3

Tredje perioden är jämn och matchen kan gå åt vilket håll som helst känns det som. Domare Röhr har inte någon bra dag och tillåter fler tacklingar i ryggen vid sargen, KIK borde haft flera utvisningar under perioden. Istället drabbas TAIF av en tveksam utvisning på Albin Torstensson efter 6.30. I det boxplayet lyckas Hampus Andreen bryta en passning och åker sig fri med Gistedt, men även han kommer lite för nära och han lyckas inte lyfta upp pucken.

Efter tekningen sätter Kristianstad fart och pucken slängs in i mitten framför mål och där kommer Sebastian Magnusson störtandes – pucken tar på foten och in och efter visst konverserande domarna emellan så döms det också mål till 1-2. Hela hallen förstås i upprorstämning, Charles Franzén inkluderat. Men 1-2 står det och TAIF gör sen allt de kan för att komma ikapp, men får arbågar i ryggen vid sargen och andra otyg – Röhr ville helt enkelt inte ge hemmalaget något övertag i den här matchen. Istället kontrar KIK in 1-3 när TAIF just skall göra en sista ansträngning, det är bara 45 sekunder kvar av perioden.

Sur förlust, förstås, efter en riktigt bra match av hemmalaget, men man visar att man definitivt har i Allettan att göra och att man kan störa de bästa lagen. I den här matchen är det bara slumpen – och en tveksam domarinsats – som avgör.

782 betalande denna söndag – ett härligt drag i hallen och om en vecka hoppas vi på samma drag, då KRIF kommer på besök. Men först – Helsingborg på bortais, ett lag som efter kvällens straffseger i Tyringe knappade in på TAIF, nu 4 poäng bakom. En avgörande vecka väntar, minst sagt.

 


 

matchstatistik_vit

Tranås – Kristianstad 1-3 (1-0, 0-1, 0-2)

Skott: 25-29

Utvisningar: TAIF: 2×2 min, Kristianstad: 2×2 min

Åskådare: 782

Domare: Andreas Röhr

Period 1
00:57: 1-0 Eric Gustafsson (Ivar Arnesson, Sebastian Ottosson)

Period 2
31:22: 1-1 Roger Olsson (Fredrik Hansson, Joel Persson)

Period 3
47:57: 1-2 (PP1) Sebastian Magnusson (Lukas Venuto, Kim Runemark)
59:15: 1-3 Kim Runemark

spelarbetyg_vit

stars-5

Albin Torstensson
vilken utveckling vi sett den senaste månaden! Massor av självförtroende – med farliga avslut som resultat.

stars-5

Sebastian Ottosson
Ledde laget idag med bra fysiskt spel.

stars-5

Eric Gustafsson
Snyggt mål och i övrigt en riktigt pigg insats.

stars-5

Jesper Ruda
Forecheckar framgångsrikt och borde snart få målmässig utdelning för det!

stars-5

Hampus Andreen
Fin prestation i spel 4/5, vilket kunde gett matchen en helt annan utgång.

Skribent

Joakim Forsemalm