Segersviten förlängdes hemma mot Västervik

Andra omgången av Allettan Södra gick av stapeln i Bredstorpshallen denna mellandagsmåndag, med säsongsbästa både på läktaren (1 152 personer) och via TAIF-TV (strax över 100 som lyssnade till Hockeyettans kanske bästa kommentator, i alla fall enligt en av bloggprofilerna för serien). Två lag som känner varandra väl, som kom etta och tvåa i grundserien. Och med bra klackar på läktarna: upplagt för en riktig holmgång således.

Första perioden

Matchen inleds med hög intensitet från båda lagen, framförallt är det bortalaget som för spelet med ett jäkla snurr i hemmalagets försvarszon och TAIF slarvar framförallt i egen zon och i uppspelen. Det såg ut lite som mot Vimmerby hemma i grundserien med ett bortalag med högre tempo men med ett hemmalag som förtjänstfullt får ut motståndarna i hörnen.

Dock har Västervik ett par farligheter, en gång dansar pucken på mållinjen bakom Victor Johnson som för dagen står i hemmakassen. Just målvakterna skulle komma att få en avgörande roll i den här matchen.

Framåt då? Ja, i första perioden är det framförallt linan med Erdugan, Brancalion och Bremer som skapar en del farligheter. Men den allra bästa chansen för hemmalaget har Anders Skoog i en dubbelchans där han får två försök med ett par meter framför Engsundh. Men denne gör en riktig tv-räddning på den sista av dessa möjligheter. Inget mål i först perioden.

Andra perioden

Även om TAIF lyfter sig i andra, är matchbilden sig rätt lik den första. Men efter ett par minuter är det ändå hemmalaget som tar ledningen – och det är snyggt. Mikael Brancalion driver upp på högerkanten, får en hemjobbande back på sig, men behåller pucken, ser en framstörtande Erdugan som ser ut att åka ur situationen, men backhandpassningen är delikat och kan Erdugan kan via stolpen lyfta in 1-0. Hemmalaget är sedan bättre en period därefter.

Efter nio minuter får TAIF ett powerplay, i vilken man har ett par heta chanser men 1-0 står sig när halva matchen spelats. Just när Västervik sedan är fullt lag får Bremer en galen chans i den fart Erdugan dragit upp men tennissmashen plockas av en för dagen riktigt taggat Engsund.

Strax därpå åker Brancalion ut för en hakning och det är skott i stolpen med en gång! Västerviks powerplay är riktigt bra hela matchen men TAIF reder ut dem allihop – med lite tur och uppoffrande slit.

I sekvenserna efter slappnar hemmalaget dock av lite och jobbar inte klart en situation – det slutar med kvittering efter 14.56. Detta tänder bortalaget, som kan ta ledningen bara minuten senare. Igen lite hönsgård i försvaret och den högre fart som ändå bortalaget har gör kanske ledningen vänförtjänt så långt. Men eländet är inte slut med det – Sandell får sitta av 2 min för holding efter att man helt enkelt inte hänger med i egen zon. Man reder ut detta och det är 1-2 efter två perioder. 13-12 skott.

Tredje perioden

I korvkön mellan andra och tredje akten överhörde jag ett par bortasupportar som funderade över tredje perioden. De var stensäkra på att det ”bara blir sarg-ut” för Västervik. Det blev det verkligen inte. Istället kommer man ut med en ännu högre växel och ett jäkla tryck, hela första minuten parkerar Västervik i TAIF’s zon. Bland annat har man ett skott i stolpen bara efter ett par sekunder. Men TAIF reder ut stormen och bortalaget mattas av efter hand.

TAIF har dock inga jättechanser. Men så får man en powerplaymöjlighet efter 14.37, då Fredrik Asplund åker ut efter att ha knätacklat Robin Johansson. Robin, given i första PP-linan, får vila lite och Aku Pekkarinen får ta hans plats. Och som han gör det! Efter 2(!) sekunder, direkt på vunnen tekning, skickar Pekkarinen pucken stenhårt upp i krysset!

Sen är det mer oro för att inte tappa poängen verkar det som – från båda lagen – men TAIF har ett par chanser när Hämäläinen snurrar runt i anfallszonen. 2-2 står det ändå vid full tid. Egentligen inte helt rättvist – Västervik är bättre, kanske det bästa vi sett i Bredstorp i vinter?

Overtime

Övertiden går sen klart i TAIF’s favör, men den bästa chansen har Västervik när man kommer ren mot Victor som klistrar den helt enkelt. Målvakterna fortsätter sätta tonen i matchen – skulle det hålla även i straffläggningen?

Straffar

Det är enkelt att sammanfatta straffläggningen: Victor Johnson tar precis allt – och Hämäläinen lurar Engsundh med en isare mellan benen. Bonuspoängen till hemmalaget och det är oerhört imponerande att man än en gång vänder ett underläge!

Sammanfattning

Kanske är det inte helt rättvist sett till matchen som helhet, men TAIF vet som sagt att man kan vända matcher och rider på ett enormt självförtroende just nu. Laget är oerhört homogent och Arto Sirviö coachar smart – använder t.ex Johan Claesson i princip endast boxplay. Så släpper man häller inget i den spelformen. Sådant kan såklart vara avgörande i viktiga matcher och blir det också idag. 10:e raka segern – nästa utmaning blir 4 januari, borta mot Troja/Ljungby.

 


 

matchstatistik_vit

Tranås – Västervik 3-2 eft. str. (0-0, 1-2, 1-0, 0-0, 1-0)

Skott: 38-37

Utvisningar: TAIF: 3×2 min, Västervik: 3×2 min

Åskådare: 1 152

Domare: David Gustafsson

Period 1

Period 2
02:08 1-0 Joakim Erdugan (Mikael Brancalion, Aku Pekkarinen)
14:56 1-1 Pierre Gustavsson (Thom Nordin, Joakim Englund)
15:47 1-2 Dan Pettersson (Joacim Hedblad, Thom Nordin)

Period 3
14:39 2-2 Aku Pekkarinen (Mikael Brancalion)

Overtime

Straffar
1-0 Aatu Hämäläinen

spelarbetyg_vit

stars-5

Victor Johnson
Sanslöst bra i denna match, avgör genom att rädda alla straffar i slutet

stars-5

Adam Johansson
Är överallt idag och är väldigt trygg i försvarsspelet

stars-5

Aku Pekkarinen
För projektilen som kvitterade matchen, läckert!

stars-5

Joakim Erdugan
Som vanligt bra.

stars-5

Johan Claesson
Svårt att bara spela boxplay, men att göra det på det sättet är imponerande!

Skribent

Joakim Forsemalm