Stark seger efter lång resa!

TAIF har denna helg gett sig ut på sin andra av två Norrlandsturnéer, när serien vänt och man spelar returer mot Östersund och Piteå.

11 timmar i buss till Östersund och en ny och fin arena och ett lag med höga ambitioner. Laget har som mål att spela allsvensk hockey redan nästa säsong. När lagen möttes i Stiga Arena senast så kämpade TAIF sig som bekant tillbaka från 0-3 till oavgjort. Dagen efter lossnade det rejält och man vann med hela 7-2 mot Piteå.

I Östersund – och med ett moraliskt stöd av ett 100-tal supportrar samlade på Statt för webbsändningen – gjorde TAIF det kanske ingen riktigt räknat med. Man vann matchen efter en riktigt stabil insats, särskilt i försvarsspelet. Victor Johnson – som kommit igång ordentligt efter sin operation och hade hela 95,45% denna kväll – gjorde en riktig kanoninsats och försvarsspelet höll undan hemmalagets trafik mot mål så att Victor hade bra blick över händelserna.

Framåt tackade Marcus Schelin för det fortsatta förtroende med två mål. Skaplig vecka för Marcus: sedan förra lördagen har han slängt in två mål och gjort fyra assists för TAIF och så tre mål för moderklubben Motala i onsdags. Stekhet! Samma sak gäller Robin Johansson, som efter att han fått Victor Ekman som backkompis klivit fram med sina offensiva kvaliteter – fem poäng från hans klubba över de tre senaste matcherna. Samtidigt har Johan Eriksson tagit ledningen i seriens poängliga med sina 7+3.

Matchen i Östersund vann TAIF efter att ha legat under två gånger i inledningen av matchen. Ett viktigt 1-1 satte TAIF med endast två sekunder kvar av första perioden – av just Marcus Schelin – och efter att hemmalaget gjort 2-1 i powerplay efter knappt halva matchen, hamnade TAIF i en sekvens av drygt tre minuter där man gjorde lika många mål och vände på steken till 2-4. Så stod det sen ända till Robin Johanssons långskott träffade den kasse som Johan Berge i hemmalaget lämnat med 90 sekunder kvar av matchen.

Till Tranås Tidning kommenterade en nöjd tränare Mälberg att man förstås gör en av sina bättre matcher för säsongen, men att det inte är konstigt, eftersom segern och den andraplats i tabellen den innebar avspeglar kvaliteterna i det här TAIF-laget. Värt att notera annars är också att Adam Johansson spelade hela matchen och därmed är med i det hela igen.

Vi fick kontakt med kaptenen Sebastian Ottosson under den andra av tre långa bussresor dessa dagar i Norrland, på väg till Piteå och en kortare kvällsträning inför morgondagens match i LF Arena.

Först: vad gör ni just nu?

– Just nu sitter vi på bussen mot Piteå, vi ska väl stanna och äta om någon timma och sen när vi kommer fram så har vi en kortare träning och sen är det bara att börja ladda inför matchen.

Hur kändes matchen igår – varför vann ni den här matchen, tänker du?

– Tycker att vi spelade väldigt stabilt, vi offrade oss och spelade verkligen som ett lag. Förutsättningarna med 11 timmar i buss var väl kanske inte det optimala men det känns som det gjorde oss starkare och vi ville verkligen ha tre poäng med oss härifrån efter förra mötet mot dem.

Vilket var det matchavgörande ögonblicket?

– Först och främst tror jag det var väldigt viktigt att vi fick in 1-1 med två sekunder kvar av första perioden. Sen var det väldigt skönt att vi fick in tre snabba mål efter halva matchen och hade ledning med två mål inför sista perioden och där spelade vi väldigt uppoffrande och kompakt medan Victor i målet spikade igen.

Syns några nya skumma/roliga sidor av nån i laget nu när ni får så mycket tid ihop?

– Haha, nja, vi har spenderat mycket tid tillsammans tidigare så några nya sidor hos varandra är det väl inte, det mesta är nog redan framme. Men det är en riktigt skön lagmoral i den här gruppen, så mycket kan jag ju säga i alla fall.

Och så Piteå idag: de nollade Mariestad igår, det gäller att vara på tårna ordentligt?

– Vi vet att Piteå är väldigt bra offensivt och har ett farligt powerplay och igår visade de även styrkan i försvaret så det gäller att vara med direkt. Spelar vi som vi gjorde igår så ska det gå vägen och vi åker hem till Tranås med 6 poäng.

Då tackar vi för pratstunden och önskar stort lycka till idag!

– Det tackar vi för!

Matchen i idag börjar 14.00, tyvärr finns ingen webbsändning att ta del av. Nästa hemmamatch spelas kommande lördag och sedan dagen därpå, då Kalix och Kiruna kommer till Stiga Arena.

Skribent

Kristoffer Karlsson

Webbansvarig och skribent