Tre blytunga poäng när Vimmerby besegrades på hemmaplan

De heta och viktiga matcherna i Västra Hockeyettan står på rad numera och efter rejäla vinster i de senaste hemmamatcherna mot Skövde och Västervik – båda lag som håller till i toppskiktet av tabellen – var det denna onsdagkväll dags för nästa topplag att spela i Bredstorp: Vimmerby.

TAIF hade revansch att utkräva efter en riktig utskåpning nere i Vimmerby tidigare under säsongen och kom till spel utan Mikael Brancalion och Akku Pekkarinen, men med inlånade Johan Claesson från LHC’s J20. Två härliga klackar ramade in den här kvällen i Hockeyettans kanske trevligaste ishall.

Första perioden

Normalt sett brukar man ju se ett full-speedat hemmalag från start i Bredstorp, men i den här matchen är det gästerna som spelar utan fot på bromsen. TAIF spelar dock bra försvar och vad som visade sig bli avgörande för matchen som helhet – den höga och ihärdiga forecheckingen – ger också TAIF en möjlighet till överläge efter dryga fem minuters spel. Det är målvakt Calle Brattenberger som stressas att lägga puck ut över sarg och i det efterföljande powerplayet spelar TAIF snyggt och har många chanser. Men bytet blir långt och den första pp-linan orkar inte hålla tempot uppe. In kommer istället linan med Anders Skoog, Patric Kristiansson och Johan Eriksson. Och de hade bestämt sig: pucken skall bara in. Med våldsamt tryck mot Brattenberger kan tillslut Johan Eriksson klämma in ledningsmålet.

Vimmerby låter sig inte nedslås och TAIF är inte riktigt med i matchen och det snurras friskt kring Emil Jidskog. I ett av de två powerplay man tilldelas av domare Ewertzon i den första perioden är det inte långt ifrån mål från gästerna.  Vimmerbys andrafemma, men Simon Dahl, Jesper Danielsson och Jim Nordh är riktigt bra, men något mål blir det inte. TAIF spelar bra försvar och perioden slutar med att Andreas Rundgren stänger  Jidskog som skall glida ut och blockera en puck. Två minuter för interference.

Andra perioden

TAIF börjar alltså med en man mer och efter bara 36 sekunder är det Filip Peterson som, mycket snyggt framspelad av Robin Johansson och Aatu Hämäläinen, kan lägga 2-0 under en Brattenberger som försöker hinna över i förflyttningen. Inte helt rättvist, sett till matchen så långt, men det gäller ju att vara ta tillvara på de tillfällen som ges i täta matcher.

Och, ja, som sagt, ta tillvara: efter att TAIF brutit ett Vimmerbyuppspel  i höjd med defensiv blå, skickar Filip Peterson en passning till en Eric Gustafsson med fart, som tar sig in på vänsterkanten och prickskjuter in 3-0 bakom Brattenberger. Tiden var 3.39 och Brattenberger byts ut under den timeout som förstås tas av bortalaget. In kommer istället Marcus Evertsson.

Det är klart att det är tungt med tre måls underläge och det blir lite hängande huven och missade passningar eller offsider där passningarna kommer försent. Bland annat ser Björn Jonasson i bortalaget allt mer missnöjd ut med hur matchen utvecklats. Visserligen får Vimmerby in reduceringen efter en kontring, där Tobias Jonsson med ryggen mot Jidskog snyggt styr in pucken mellan sina egna ben.  Men trots att David Bremer får 2+2 för highsticking på tekningen efter målet så är boxplayet, som ju varit riktigt svajigt under delar av säsongen, lysande för hemmalaget den här kvällen. Det kan inte vara många skott under dessa fyra minuter som träffar Jidskog.

Perioden slutar 2-1 till hemmalaget.

Tredje perioden

Om det är något som inte är hundra i hemmalaget den här kvällen så är det att göra den enkla i egen zon. Å ena sidan är det smart att hålla lite extra i pucken för att dels vinna tid, dels för att hitta rätt uppspelsväg, men å andra sidan blir det nervöst oftare än man önskar sett till hur viktiga poängen är man spelar om. Det är små marginaler man spelar med. Men det reder ut sig, trots ytterligare ett boxplay så reder TAIF ut matchen. Vimmerby orkar inte hålla sitt toktempo hela matchen igenom och tillslut sammanfattas stackars Björn Jonassons dåliga kväll när han får sitta av ett par minuter för en onödig tripping i offensiv zon med drygt tre minuter kvar.

Vimmerby hinner inte med att sätta något längre tryck med en man mer på slutet.

Sammanfattning

TAIF spelar ett fullkomligt lysande försvarsspel denna kväll och tar tillvara på de chanser man får. Det är den enkla sammanfattningen av kvällens härliga, fartfyllda och väldigt spännande match i Bredstorpshallen.

Vimmerby är förstås som vanligt riktigt bra, det är det ingen diskussion om, men idag får de inte utdelning för sin fart och Jidskog, som väljs till kvällens bästa i hemmalaget, är på rätt plats hela tiden. Det är inga TV-räddningar: han är bara helt rätt placerad hela tiden. Och så ser han pucken – vilket förstås har att göra med ett stenhårt arbetande försvar, från backar till forwards.

Det är lätt att välja Jidskog som bästa spelaren, kanske är det hans bästa match för säsongen rent av, men jag vill lyfta fram TAIF,s fjärdelina denna kväll – Josefsson, Claesson och Ekman – som gör ett sjukt bra arbete med forecheckingen ikväll.

I övrigt vinner Västervik över Kumla, detsamma gäller Forshaga, som fått en ”Perra-effekt” (gamla FBK-coachen Per-Erik Johansson som tagit över som tränare sedan förra veckan), vinner faktiskt över Mariestad.  Det innebär att all tre jagande lag under strecket är åtta poäng efter TAIF med fem matcher kvar av serien.  TAIF närmar sig således ett första delmål för säsongen.

 


 

matchstatistik_vit

Tranås – Vimmerby 3-1 (1-0, 2-1, 0-0)

Skott: 31-46

Utvisningar: TAIF: 6×2 min, Vimmerby: 4×2 min

Åskådare: 726

Domare: Christian Ewertzon

Period 1

07:23 1-0 (PP1) Johan Eriksson (Patric Kristiansson, Anders Skoog)

Period 2

00:36 2-0 (PP1) Filip Petersson (Robin Johansson, Aatu Hämäläinen)
03:39 3-0 Eric Gustafsson (Filip Petersson, Albin Torstensson)
11:14 3-1 Tobias Jonsson (Jesper Danielsson, Simon Dahl)

Period 3

spelarbetyg_vit

stars-5

Johan Claesson
En riktigt bra match av LHC-lånet! Ett underbart forecheckingjobb över hela banan!

stars-5

Emil Jidskog
Det ser lätt ut trots motståndet, men Jidskog var välplacerad hela matchen – det räcker långt

stars-5

Viktor Ekman
I samma riktigt hårt arbetande lina som Claesson.

stars-5

Thobias Josefsson
Var briljant i slitgörat redan i matchen mot Västervik

stars-5

Adam Johansson
Den som håller sig mest kall i ett av bortalaget stressat försvar

Skribent

Joakim Forsemalm