Tre stabila poäng i fortsättningspremiären!

Dags igen för hockey i Stiga Arena i Tranås, efter att hemmalaget TAIF slickat såren och snackat igenom besvikelsen att missa delmålet Allettan. En fortsättningsserie i stället, för första gången på några år och detta över femton omgångar.

Varberg har ju som bekant lämnat serien med ett lag färre i denna serie. Det betyder en hemmamatch mer för högst seedade TAIF, åtta i Stiga Arena och sju matcher på bortaplan skall det spelas innan vi förhoppningsvis kan räkna in en serieseger. I så fall skulle det till att börja med innebära en matchserie om bäst av tre mot segraren i den Västra fortsättningsettan framåt februari. Men om det målet skall nås så skall det vinnas en räcka matcher – till att börja med mot HC Dalen, som stod för motstånden denna första omgång.

TAIF hade under veckan innan match gjort klar med Marcus Lundell som backup till en Hampus Alexandersson, som ju gjort en riktigt fin höst i TAIF-tröjan. Två juniorer fick hoppa in i fjärdelinan denna kväll: Lukas Isaksson och Edvin Karlsson var stand-in för sjuka Viktor Lennartsson och Ivar Arnesson. Den sedan tidigare skadade Jesper Petterson bisatt TAIF-TV’s Benny Wass under denna kvälls webbsändning.

Första perioden

Det hade kanske varit att hoppas på lite för mycket på ett sånt där djävulskt revanschtryck från hemmalaget – och det var faktiskt Dalen som var det bästa laget den första perioden. Det var friläge och det var ett par heta chanser i det enda powerplay som spelades under första perioden. Men å andra sidan inte någon skärpa eller spets: de nio skott som Hampus fick jobba på var med god sikt och inga större problem. Men en riktig farlighet fick Per Gustafssons gäng till och då dansade pucken på mållinjen.

TAIF? Egentligen var det först sista 90 sekunderna som det var lite snurr kring Adam Bengtssons kasse och det fanns något läge där, men det var inte en period att skriva hem om för något av lagen egentligen. Om det höll Erik Köpman, vid pausmikrofonen, med:

– Det är väl inga premiärnerver det här, snarare ovant efter att ha varit lediga ett tag. Nä, men nu är första perioden avklarad och det blir att åka in och köra nu i andra, nu är vi uppvärmda.

Skotten i första: 10-9 i hemmalagets favör.

Andra perioden

Nej, det verkar inte som det släppt i benen riktigt för hemmalaget: även i andra perioden är det faktiskt Dalen som har taktpinnen, inte minst för att man har ett par powerplay att få fast pucken med. Ett sådant i början och ett i slutet av perioden, men TAIF spelar bra boxplay och täcker skott på ett föredömligt sätt, såväl med kropp som med klubbor.

Visst har Dalen ett par farliga chanser, men den allra farligaste har man strax efter de andra powerplayet, efter en snygg diagonalpassning genom zonen till en fristående anfallare. Alexandersson lugn som vanligt och räddningen ser inte allt för avancerad ut.

Det är faktiskt TAIF som tar ledningen i matchen och det sker också i ett powerplay, som inte är jättebra, men pucken förflyttas så pass effektivt att Dalenförsvaret inte riktigt är med på noterna och vid Bengtssons vänstra stolpe. Där står Anders Skoog, som får ett par chanser på sig och på den sista av returerna får han till slut in pucken i mål. Lite utandning förstås, efter den lite krampaktiga matchen så långt (tiden var 7.45) och efter målet är det en fem-sex minuter roligt och fartfylld hockey som bjuds i Stiga Arena.

Mot slutet går det ner igen i tempo, men just då passar det TAIF, som ju har en ledning att bevaka. Perioden slutar 1-0, skotten 9-9.

Och vid TAIF-TV-mikrofonen i pausen – matchen så långt ända målskytt Anders Skoog, som fick frågan om han tyckte att det var skillnad perioderna emellan?

– Jo, men det känns som att vi kommer ut bättre i andra, vi skapar mycket fler chanser. Vi skall inte gå bort oss i tredje, så att de får kontra på oss, så skall vi väl ordna det här.

Tredje perioden

Dalen spelar faktiskt lite bättre än hemmalaget även i sista perioden och ligger på för en kvittering, men det känns ändå, lite som de andra perioderna, att det ändå är ganska lugnt. Dalen har några lite farliga chanser, men Hampus Alexandersson spelar lugnt och står hela tiden rätt. Och så gör backarna ett riktigt bra jobb med att skapa rena siktlinjer för Hampus.

Domare Viirta plockar ut TAIF’are några gånger till, men när det väl blir uppställt spel så skickar hemmalaget fram klubbor och ben och det närmsta Dalen kommer ett mål den här kvällen är ett skott i stolpen efter knappt 13 minuter. Men då har TAIF redan avgjort: i en snygg spelvändning driver Viktor Jigmalm upp pucken, tar några skär in mot Dalenkassen och där kommer Hampus Andréen och smäller in 2-0. Inte logiskt, kanske, men TAIF är mer effektivt denna kväll och vinner också matchen med just 2-0.

Dalen försöker med tom bur med nästan tre minuter kvar, men det blir inte bättre än att man hakar upp en av kvällens bästa spelare, Erik Köpman, när han skall pricka in trean i tom bur.

Det avslutande powerplayet för TAIF blir det förstås inte mycket med, men tre poäng tar man, lite programenligt ändå.

En lättad Charles Franzén stannade till vid mikrofonen på väg ut till omklädningsrummen:

– Det är inte bara att åka ut och hämta poäng, det visste vi, att det skulle bli en tajt match, men jag tycker att vi får allt bättre kontroll på det vad det lider under matchen. Det är absolut skönt att ta de här tre poängen och nu har vi ju alla sjuka och så på väg tillbaka, så det ser bra ut, jag är nöjd!

Sammanfattning

602 personer – faktiskt fjärde bästa publiksiffran den här säsongen – kom till Stiga Arena i Bredstorp denna onsdagkväll och även om hemmalaget inte var på topp, så vann man, viktigt för självförtroendet, en match som måste vinnas om man skall få en bra start på jobbet mot playoff.

Det som jag tycker var mest påtagligt i denna match var att man täckte så mycket skott – visst hade Dalen en del avslut på Hampus i mål, men lika många försök hamnade på uppoffrande utespelare. Och det behöver inte vara så jäkla snyggt heller: enkelt ur zon och tidigt möta upp anfallen.

Nu styr laget här näst ner till Tyringe för match på fredag redan och innan Trettonhelgen och alla ledigheter helt är över för den här säsongen så skall man också hunnit med att möte Hanhals i Stiga Arena på söndag.

 


 

matchstatistik_vit

Tranås – HC Dalen 2-0 (0-0, 1-0, 1-0)

Skott: 29-28

Utvisningar: TAIF: 5×2 min, HC Dalen: 2×2 min

Åskådare: 602

Domare: Sebastian Virta

Period 1

Period 2
27:45: 1-0 Anders Skoog (Fredrik Lindström, Emil Larsson)

Period 3
48:39: 2-0 Hampus Andreen (Victor Jigmalm, Robin Johansson)

spelarbetyg_vit

stars-5

Erik Köpman
Förtjänade en balja efter allt slit, bra stand-in för Lennartsson i förstalinan!

stars-5

Anders Skoog
Målskytt, som tvärtemot Köpman fick utdelning för det hårda jobbet

stars-5

Hampus Alexandersson
En hållen nolla borde kanske ge ett högre betyg, men Hampus var helt enkelt inte glimrande, för det behövdes inte, han var bara stabil som han brukar

stars-5

Jesper Åkerman
Sliter i det tysta, gör en väldigt bra defensiv insats idag!

stars-5

Niklas Dahlberg
Samma där – tryggt därbak men också lite offensiva räder, bra match!

Skribent

Joakim Forsemalm